Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Dostojevskij, Fjodor Michajlovič - IDIOT

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Nakladatelství Svoboda v roce 1972

Kníže Miškin přijíždí ze Švýcarska do Petrohradu vlakem, kde se seznámí s mladým obchodníkem Rogožinem. Po příjezdu do Ruska jde nejprve za generálem Jepančinem, poněvadž ví, že jeho manželka je s ním ve vzdáleném příbuzenském vztahu. Zde se také dovídá o existenci jisté krásné Nastasji Filipovny. Generál mu doporučil svého přítele jistého Gavrilu Ardalionoviče, u něhož se ubytoval. Stane se svědkem domácí hádky, ve které se dozví,že si Gavrila chce vzít Nastasju Filipovnu, která právě přijde na návštěvu. Kníže na ní hluboce zapůsobí. Večer se koná večírek a kníže vejde právě v okamžiku, kdy Rogožin,také beznadějně zamilován, nabízí za sňatek s Nastasjou Filipovnou sto tisíc rublů.Zde poprvé kníže veřejně přiznává, že by se s ní chtěl také oženit, ale ona dala slovo Rogožinovi.
Po nějaké době kníže na čas odjíždí do Moskvy. Po návratu se usmiřuje s Rogožinem a výměnou křížků spolu uzavírají přátelství.Jde navštívit Nastasju Filipovnu, ale není doma.Celou cestu má dojem, že ho někdo sleduje a když zjistí, že to byl Rogožin, dostane první epileptický záchvat. Léčí se u přítele v Pavlovsku nedaleko Petrohradu. Kníže zdědil nějaké dědictví a rázem se kolem něho vyrojili různí příživníci. Vyšel také pomlouvačný článek v novinách a kníže ve své naivitě a prostomyslnosti většině žádostí vyhovuje. Také se blíže seznamuje s Aglajou Jepančicovou. Nastasja Filipovna žije v Pavlovsku vcelku spořádaným životem, ale za Rogožina se neprovdala. Po uzdravení měl kníže velmi vážný rozhovor s Lizaravetou Prokofjevnou, matkou Aglaji Jepančicové, jestli je do Aglaji zamilovaný. Kníže přisvědčí, že není, i když v hloubi duše cítí opak.
Při příležitosti Myškinových narozenin se všichni jeho přátelé shromáždili na večírku. Kníže dostává od Aglaji pozvání na tajnou schůzku, kde mu Aglaja nabízí své přátelství a žádá o pomoc při plánovaném útěku z domova s Gavrilou, do kterého se zamilovala.Týden po této oslavě je kníže pozván na oslavu k Jepančicovým do tehdejší vysoké ruské společnosti. Dostává další epileptický záchvat a společensky se naprosto znemožní. Jepančicovi ho ale ujišťují, že na jejich přátelském vztahu se nic nemění. Druhý den ráno za ním přijela Aglaja. Oba i s Rogožinem jeli za Nastasjou Filipovnou. Kníže nedokázal říci Aglaje, že ji miluje a ta to neunesla a utekla od něho. Zasnubuje se s Nastasjou Filipovnou a svatba má být za týden.Myškin je velice uzavřený a nedá si nic vymluvit ani od svých přátel.Tvrdí, že si ji nebere z lásky, ale z lítosti a že ona je šílená.V hodinu svatby utíká Nastasja Filipovna opět za Rogožinem a odjíždějí spolu z Pavlovska do Moskvy. Druhý den knížete pozve Rogožin domů, kde mu ukáže, že ji zavraždil.Je odsouzen na patnáct let vyhnanství na Sibiři.Kníže Myškin se opět vrací do sanatoria ve Švýcarsku a jeho diagnóza zní stejně jako před pěti leti - Idiot.


Tento světoznámý Dostojevského čtyřdílný román odehrávající se na konci devatenáctého století v carském Rusku, konkrétně v Petrohradě, se snaží zobrazit ideálně mravně krásného člověka, byť idiota. V tomto románu je dějová stránka poněkud zatlačena do pozadí. Dostojevskij si dává záležet na detailním prokreslení psychologie jednotlivých postav.Dějová linie je více rozvětvena, nežli jsem tu nastínil. V příběhu se objevuje mnoho jiných osob,nebo dílčích epizod.Hlavní hrdina, kníže Myškin přichází do morálně upadlé tehdejší ruské vysoké společnosti. U této petrohradské smetánky vzbuzuje jeho naivita a mravní čistota pouze úsměv. Přesto ale mocně zapůsobí na krásnou Nastasju Filipovnu i mladou dívku Aglaju. Podaří se mu vzbudit jisté city i v mladém obchodníku Rogožinovi. Nakonec však autor dokazuje, že ve světě, kde rozhodují ti, co mají moc a peníze, nemá dobrý a ušlechtilý člověk žádnou šanci. V románu Dostojevskij občas odbíhá ke svým vlastním úvahám například o trestu smrti a jiné .
Na můj vkus je román poněkud rozvleklý, vedený převážně v dlouhých dialozích, do kterých se zapojuje většina osob. Přesto kniha velmi poutavě vypráví o životě tehdejší ruské smetánky a pro ty, které Rusko nebo ruská literatura zajímá, bych ji vřele doporučil .

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT